
La Leticia Martín és gestora de desenvolupament de Mémora a Las Palmas. Gestiona la relació integral amb els prescriptors, principalment hospitals i residències, amb l'objectiu d'assolir captació i fidelització i alhora també coordina projectes de divulgació, sensibilització i formació.
Quines són les teves funcions? Com és el teu dia a dia?
Les meves funcions com a gestora de desenvolupament són diverses. D'una banda, gestiono la relació integral amb els nostres prescriptors, principalment hospitals i residències, on l'objectiu és assolir captació i fidelització; i per altra banda, coordino els projectes de la Fundació Mémora a Gran Canària. El meu dia a dia consisteix a tenir una agenda ben organitzada, fer seguiment diari, implementar el nostre Pla Relacional i fer divulgació de la nostra tasca per posar en valor la feina que fem en equip, per exemple, assistint a la ràdio.
Com acompanyes els professionals?
Amb els professionals mantinc comunicació pràcticament diària, donant suport emocional i formatiu. A través de la Fundació, treballem l'acompanyament emocional, suport al dol, orientem la cura del cuidador…
Com crees els vincles amb les entitats i les comunitats i quina importància té?
Per mi és fonamental el compromís personal, demostrar que una altra manera de fer les coses és possible, des de la confiança, les relacions humanes i les bones pràctiques. No tot se cenyeix als resultats, la gestió amb les persones és un pilar fonamental.
Ens donem a conèixer amb tallers, xerrades, jornades que giren al voltant del final de vida, i això inclou apostar per l'envelliment saludable de la nostra gent gran, evitar la mort en solitud, acompanyament i assessorament emocional, i una llarga llista que va més enllà del que la gent creu que és una funerària.
Quins projectes coordineu els gestors de desenvolupament?
Gestionem diferents projectes amb residències, hospitals, fundacions, associacions de veïns, cossos d'emergències i seguretat com ara la Policia Nacional i Bombers. Pot ser des d'una aula de formació o una jornada científica a diferents hospitals de referència al territori. A més, recentment estem treballant en un projecte anomenat 'Ciutats que Cuiden'.
Quina importància creus que té la teva feina dins una funerària?
Som la persona de referència entre la funerària i els hospitals, residències, entitats… Sens dubte, podem analitzar les diferents situacions que ens donen, així com poder cobrir necessitats que ens plantegen d'una manera personalitzada.
Què és el que més t'agrada de la teva feina?
M'agrada molt poder ser útil a una part de la vida que ens marca per sempre.
Com afrontes la mort?
Doncs de manera molt natural, tinc clar que forma part de cadascun de nosaltres. És important donar espai a la por, a compartir les nostres emocions i a parlar-ho amb normalitat.
Ha canviat la teva manera de viure la vida i la mort des que treballes a Mémora?
Per suposat. Ara entenc i comprenc què fem abans, durant i després d'afrontar un servei funerari. Soc coneixedora de tot el que hi ha darrere de cada comiat i tota la cura i esforç que dipositem perquè les famílies portin aquest procés el millor possible. Per mi, Mémora és un abans i un després, aquesta feina té alguna cosa que enganxa i és sens dubte, poder formar part d'un projecte que canvia la vida de les persones.
Alguna anècdota o record que vulguis compartir?
L'anècdota amb què em quedo és el que em va dir una família: no sempre es pot curar però sempre es pot acompanyar, i nosaltres això ho sabem fer.